H κυβέρνηση και το υπουργείο υγείας, κάνοντας χρήση της δημιουργικής λογιστικής, πρακτική που κάποτε κατέκρινε, θέλει να μας πείσει ότι το σύστημα υγείας της χώρας ενισχύθηκε τους τελευταίους μήνες της υγειονομικής κρίσης. Όποιος πολίτης όμως χρειαστεί τις υπηρεσίες του συστήματος υγείας (ΕΣΥ) διαπιστώνει τις τραγικές ελλείψεις και προσγειώνεται στην πραγματικότητα.
Για να δούμε τι συμβαίνει στο νησί μας.
Τα περιφερειακά ιατρεία τον περισσότερο καιρό δε λειτουργούν. Στελεχώνονται περιστασιακά, συνήθως τους θερινούς μήνες, από αγροτικούς ιατρούς και στη συνέχεια κλείνουν ξανά. Το κατ΄ όνομα Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Ραχών δεν έχει στελεχωθεί ποτέ με τις απαραίτητες και προβλεπόμενες από το ΦΕΚ σύστασής του ειδικότητες (παθολόγου, ορθοπεδικού, παιδιάτρου) και στην ουσία λειτουργεί ως ένα απλό περιφερειακό ιατρείο.
Το Κέντρο Υγείας Ευδήλου υπολειτουργεί, με λιγότερο από το μισό ιατρικό προσωπικό που προβλέπεται στο ΦΕΚ σύστασής του.
Στο Νοσοκομείο – Κ.Υ. του Αγίου Κηρύκου Ικαρίας μεγάλο μέρος του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού είναι συμβασιούχοι των οποίων η σύμβαση λήγει εντός του έτους. Οι ελλείψεις των ιατρών είναι τόσο σοβαρές, ώστε προκύπτουν προβλήματα τόσο στις εφημερίες όσο και στη λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων και των επειγόντων περιστατικών.
Έχουμε από έναν έως κανέναν ιατρό σε νευραλγικές ειδικότητες, όπως αυτές του παθολόγου, του χειρουργού του αναισθησιολόγου και του παιδιάτρου, όπως επίσης εδώ και χρόνια δεν έχουμε δει ιατρούς σε απολύτως απαραίτητες ειδικότητες για τον τόπο, όπως αυτές του ενδοκρινολόγου, του πνευμονολόγου, του οφθαλμιάτρου και του ψυχολόγου. Κάποιες από αυτές τις θέσεις βέβαια μπορεί στα χαρτιά να είναι καλυμμένες, στην πραγματικότητα όμως τις καταλαμβάνουν ιατροί που χρησιμοποίησαν οργανικά κενά του νοσοκομείου μας, για να προσληφθούν, να παίξουν από κοινού με τη διοίκηση το επικοινωνιακό παιχνίδι βγάζοντας φωτογραφίες που συνοδεύουν διθυραμβικές ανακοινώσεις και αναρτήσεις στα ΜΜΕ και ΜΜΔ, και στη συνέχεια, με τη γνώριμη σε όλους πλέον τακτική του πολιτικού μέσου, να μετακινηθούν σε άλλο νοσοκομείο της αρεσκείας τους και της βολής τους, αδιαφορώντας για τις ανάγκες των κατοίκων της Ικαρίας. Το Νοσοκομείο Ικαρίας υποβαθμίζεται μεθοδικά και ταχύτατα σε Κέντρο Υγείας (ο τίτλος Νοσοκομείο μόνο μένει να αφαιρεθεί από την ταμπέλα). Αυτό εξάλλου δείχνει και η αύξηση των αεροδιακομιδών. Και η κατάσταση θα επιδεινωθεί τραγικά με την εφαρμογή από την 1η Σεπτεμβρίου του νόμου που βγάζει σε αναστολή όσους εργαζόμενους δεν επιθυμούν (για λόγους προσωπικούς) να εμβολιαστούν. Εξέλιξη που από μόνη της αποτελεί αντικείμενο μιας άλλης συζήτησης.
Όσον αφορά την αξιοποίηση του αξονικού τομογράφου, αντί της αυτονόητης πρόσληψης του απαραίτητου προσωπικού, προκρίθηκε η εξ αποστάσεως αξιολόγηση των αξονικών τομογραφιών από το «πατρικό» ιδιωτικό Ιατρικό Κέντρο (μιλάνε για υιοθεσία του νοσοκομείου μας), με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το λυπηρό είναι ότι ένα μέρος της κοινωνίας και των εκπροσώπων της στο ΔΣ ένιωσε την ανάγκη να ευχαριστήσει τον μεγιστάνα της ιδιωτικής υγειονομικής περίθαλψης.
Για τη μονάδα τεχνητού νεφρού, που τόσος λόγος έχει γίνει και τόσοι επίσημοι έχουν περάσει, για να εξαγγείλουν την επικείμενη λειτουργία της, στήνοντας πανηγυρικές φιέστες, δε χρειάζεται να σχολιάσουμε τίποτα. Το ΕΚΑΒ υποστελεχωμένο δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στο ρόλο του και να καλύπτει ταυτόχρονα τη Βόρεια και τη Νότια Ικαρία. Πρόσφατο παράδειγμα η ανάγκη για επείγουσα διακομιδή μικρού παιδιού στην περιοχή του Αγ. Κηρύκου, η οποία όμως ήταν αδύνατη γιατί το ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ βρισκόταν στη Δυτική Ικαρία (δυο ώρες δρόμο μακριά).
Για άλλη μια φορά ερχόμαστε να καταγράψουμε και να απαιτήσουμε τα αυτονόητα.
• Τη μόνιμη στελέχωση των περιφερειακών ιατρείων και του Κέντρου Υγείας Ευδήλου
• Την κάλυψη των κενών του Νοσοκομείου Αγίου Κηρύκου, για να μπορεί να ανταποκριθεί στις πραγματικές μας ανάγκες.
• Τη μετατροπή του χειρουργικού και του γυναικολογικού τμήματος σε κλινικές με το απαραίτητο προσωπικό, ώστε να μπορούν να πραγματοποιούνται προγραμματισμένα χειρουργεία και τοκετοί.
• Τη στελέχωση και τη λειτουργία της μονάδας τεχνητού νεφρού η οποία θα ανακουφίσει αρκετούς συμπατριώτες μας που κάθε βδομάδα ταξιδεύουν στη Σάμο, επίσης θα επαναπατρίσει πολλούς οι οποίοι έγιναν εσωτερικοί μετανάστες για λόγους υγείας και θα δώσει τη δυνατότητα σε πολλούς ακόμα, να επισκέπτονται απρόσκοπτα το νησί μας.
• Την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού για την ολοκληρωμένη αξιοποίηση του αξονικού τομογράφου στο νοσοκομείο μας.
• Την πρόσληψη προσωπικού, ώστε να μπορεί το ΕΚΑΒ να εξυπηρετεί συγχρόνως περιστατικά ανάγκης και στις δύο πλευρές του νησιού.