Για τις «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις»

Ένας νόμος έρχεται να υπηρετήσει μια συγκεκριμένη ιδεολογική αντίληψη καθώς και τα συμφέροντα του τμήματος της κοινωνίας που είναι συνδεδεμένα με αυτή.

Ένας νόμος έρχεται είτε για να επικυρώσει μια υπαρκτή κοινωνική πραγματικότητα, είτε για να επιβάλει μια εντελώς νέα.

Με την υπερψήφιση του Σχέδιο νόμου «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις», που εισηγήθηκε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έχουμε την προσθήκη ενός ακόμα κρίκου στην μακρά αλυσίδα αυταρχικής επιβολής συγκεκριμένης κοινωνικής πραγματικότητας.

Ασφαλώς, δεν θα περίμενε κανείς κάτι διαφορετικό από μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, αφού ο περιορισμένος ιδεολογικός της ορίζοντας αντιλαμβάνεται την χρήση του δημόσιου χώρου μόνο ως μέσο εξυπηρέτησης της εμπορευματικής δραστηριότητας, τον επιχειρηματία ως διαχειριστή, σφετεριστή του δημοσίου χώρου και την αστυνομία ως πραιτοριανή φρουρά.

Αυτή η αντίληψη είναι που υποστηρίζει ότι ο περιορισμός της διαμαρτυρίας, οργανωμένης και αυθόρμητης, θα βελτιώσει την κοινωνικοοικονομική ζωή.

Αντίθετα, η δικιά μας αντίληψη είναι που δηλώνει φωναχτά ότι η διαμαρτυρία, ελεύθερη και απεριόριστη, για το μισθό, τον χρόνο, το περιβάλλον, την εκπαίδευση, την ισότητα, τον φασισμό, τον μετανάστη, την κοινότητα, θα βελτιώσουν την κοινωνικοοικονομική ζωή μας.

Ασφαλώς και συντασσόμαστε με όσους αντιλαμβάνονται την χρήση του δημόσιου χώρου ως μέσου κάλυψης των κοινωνικών αναγκών, κομμάτι των οποίων είναι η δημόσια διαμαρτυρία ειρηνική, διεκδικητική, συγκρουσιακή, ανατρεπτική.

Συντασσόμαστε με όσους αντιλαμβάνονται ως διαχειριστές του δημόσιου χώρου όλους εμάς που δραστηριοποιούμαστε σε αυτόν, τόσο μεμονωμένα όσο και συλλογικά.

Συντασσόμαστε με όσους δεν θέλουν να εκχωρήσουν το δικαίωμα του «συνέρχεσθαι» σε μία κρατική υπηρεσία, πόσο μάλλον αυτή που στην συνείδηση μας έχει συνδεθεί περισσότερο με την καταστολή και την τρομοκρατία παρά με την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών και προστασίας των δικαιωμάτων.

Μόνο η ρήξη με τον νόμο αυτόν στην πράξη θα οδηγήσει σε μια νέα κοινωνική πραγματικότητα, η οποία με τη σειρά της θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την ανατροπή του.

Καλούμε όλες τις συλλογικότητες να αψηφήσουν τον συγκεκριμένο νόμο. Καμία άδεια από την αστυνομία για τις συγκεντρώσεις μας οι οποίες αναμένεται το επόμενο διάστημα να πυκνώσουν. Ο νόμος θα καταργηθεί στην πράξη. Οι μάχες είναι μπροστά μας.

Ικαρία, 17 Ιουλίου 2020

Facebooktwitterpinterest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *